Har du brug for vejledning?

Finder du ikke svar i nedenstående, er du altid velkommen til at kontakte os!

Sadeltyper

Draupnirsadlerne kan inddeles i tre grupper afhængigt af bomtypen. De tre bomtyperer hhv. flexbom, fast bom og SMART-bom.

Fast bom

Draupnir’s faste bom er lavet i samme højteknologisk epoxy, som flexbommen. Epoxy har som nævnt forskellige egenskaber alt efter produktionsteknik. Den faste bom har, sammenlignet med flexbommen, knapt så stor vridningsbevægelighed men er dog stadig spændstig, stærk og let. Ved at udelade vridningsbevægligheden diagonalt i bommens længderetning, bliver trykfordelingen over hestens ryg i den faste bom noget større end ved flexbommen. Bommen henvender sig derfor ikke kun til konkurrenceryttere - men især til tur/fritidsryttere, der vil have både god kvalitet og komfort for sig selv om sin hest, dog med mere fokus på trykfordeling frem for bevægelig. Følgende sadler findes med fast bom: ORKA, ASK, EMBLA og FENRIR samt de ældre modeller ELLE og SP.

Flexbom

Den populære flexbom - også kaldet Torsjon - fra Draupnir, er lavet i højteknologisk epoxy. Epoxy er et let men yderst stærkt materiale, som afhængigt af produktionsteknik, får forskellige egenskaber. Dette gør Epoxy særdeles velegnet til meget idrætsudstyr, hvorfor det bl.a. benyttes i ski og cykler. Draupnir flexbom er lavet med fokus på 1) spændstig vridningsbevægelighed diagonalt i bommens længderetning og 2) langt mindre bevægelighed mellem bag- og forsvidsel. Den fleksible bom medfører ikke kun øget bevægelsesfrihed hos hesten, men også en tæt kontakt mellem hest og rytter, idet sædeindvirkninger går tydeligere igennem til hesten. Omvendt mærker rytteren også hestens bevægelser markant bedre end ved en fast bom, da flexbommen følger hestens rygbevægelser. Bommen er egnet til konkurrenceryttere, der vil have det bedste ud af sig selv og sin hest. Følgende sadler findes med flexbom: ORKA, ASK, EMBLA og FENRIR samt de ældre modeller ELLE og SP.

SMART-bom

Bommen i Draupnir SMART er lavet i formstøbt plast med forstærkninger i metal. Den er tungere end de øvrige Draupnir-bomme i det lette epoxy-materiale, men har dog stadig en vis fleksibilitet og spændstighed. Den har desuden en god bæreflade og god trykfordeling. I SMART-sadlen er det muligt at udskifte kopfjernet, hvilket gør det muligt at benytte sadlen på forskellige typer hesterygge. Denne sadel er udviklet som et yderst godt økonomisk alternativ til de øvrige Draupnir-sadler. Den egner sig særdeles godt til tur/fritidsrytteren, der vil have en holdbar sadel med god komfort - men hvor de øvrige bomtypers vridningsbevægelighed og fleksibilitet ikke er nødvendigt for en god ridetur.

draupnir danmark flexbom animation

Størrelsesguide

Det er vigtigt at vælge den rigtige sadelstørrelse til hesten. Da ingen hesterygge er ens, kommer Draupnir-sadlerne med et bredt udvalg af forskellige bredder, vinkler og længder på sadelbommen. Også rytterens størrelse har indflydelse på valg af sadelstørrelse, hvorfor der er hele 18 forskellige størrelseskombinationer at vælge imellem ved køb af en Draupnir-sadel. For at finde den helt rigtige størrelse, kommer her en vejledende guide - dog foreslår vi, at du finder nærmeste forhandler for kompetent vejledning, så du og din hest kan få den helt rette sadelstørrelse. Det kan tage mellem 10 og 30 ganges brug, før den korrekte sadelstørrelse er “redet til” og føles optimal.

Frem til 2019 blev sadlerne leveret i følgende længder:

16,5" Kort hest. Kort, lille rytter
17" Kort til middellang hest. Lille til middelstor rytter
17,5" Middel til lang hest. Middelstor rytter
18" Middel til lang hest. Lang og stor rytter

Disse størrelser benyttes fortsat i modellerne ELLE og SP.

Fra og med 2019 leveres sadlerne i følgende længder:

16,5” Kort til middellang hest. Kort til middelstor rytter
17” Middel til lang hest. Middelstor rytter
17,5” Middel til lang hest. Lang og stor rytter

Dette er sket som følge af, at flere kunder syntes, at Draupnir-sadlerne var små i størrelse sammenlignet med sadler fra andre sadelproducenter.

Sadlerne bliver leveret i følgende bredder og vinkler:

M Middel til smal hest, oftest hingste
L Middel til lidt bredere hest
XL Brede heste, oftest hopper og vallakker
MXL M-sadelvinkel, men med ekstra bredt sadelkammer - denne sadelstørrelse er for heste med bred rygsøjle og bred manke, men med smal torso
LXL L-sadelvinkel, men med ekstra bredt rygkammer
XLXL XL-sadelvinkel, men med ekstra bredt rygkammer - denne sadelstørrelse passer til heste med bred manke og bred ryg, nærmest flad over torso

Opsummering af sadelstørrelseskombinationer:

16,5M 17M 17,5M
16,5L 17L 17,5L
16,5XL 17XL 17,5XL
16,5MXL 17MXL 17,5MXL
16,5LXL 17LXL 17,5LXL
16,5XLXL 17XLXL 17,5XLXL

Yderligere sadelstørrelseskombinationer for de ældre modeller ELLE og SP:

18"M 18"MXL
18"L 18"LXL
18"XL 18"XLXL
draupnir danmark sadelstørrelse størrelsesguide draupnir danmark sadelstørrelse størrelsesguide

Latex- og uldstopning

Draupnir-sadlerne kan vælges med latex- eller uldstopning.

Uld

Uldstoppede sadelpuder kan tilpasses den enkelte hests ryg ned til mindste detalje af en kompetent sadelmager. Dette giver den ultimativt bedste tilpasning af sadlen. Sadelmageren anbefaler at en uldstoppet sadel tjekkes hvert halve år for, om den stadig passer til hesten og dens muskelforandringer i ryggen. Ulden, som Draupnir-sadlerne kommer med, er lagt i lange baner, så det ikke klumper sammen ved kontakt. Ulden er desuden af rigtig god kvalitet med god spændstighed og affjedring.

Latex

Latexfyldte sadelpuder kan ikke justeres af en sadelmager. De kommer istedet med en standardform, der er udviklet med stor perfektion ud fra studier udført i samarbejde med kiroprakter, dyrlæge og anerkendte ryttere. Da sadelpudernes form ikke kan ændes, er det vigtigt, at sadlens bomtype passer hesten fra start. Herefter er det muligt, at tilpasse sadlen ved hjælp af korrektionsunderlag. Fordelen ved latexfyldte sadelpuder er, at de ikke kræver omstopning eller lignende vedligehold som uldstopning gør. Desuden kan latexsadler benyttes på flere forskellige heste med korrektionsunderlag, og er ikke blot tilpasset én enkelt hest.

infografik draupnir danmark latex eller uld stopning infografik draupnir danmark latex eller uld stopning

Vedligehold og garanti af udstyr

Draupnir Danmark henviser til dansk købelov og Draupnirs egne handelsbetingelser. Desuden anbefaler Draupnir Danmark at du følge Draupnir’s egne råd til, hvordan du vedligeholder dit Draupnir læderudstyr, for at øge dets levetid.

Vedligehold af læder

Læderet kan føles stift til en start, men dette er kun et udtryk for en god og stærk læderkvalitet. Derfor er det også vigtigt, at du smører en helt ny sadel godt ind i læderolie og lader den trække over nogle døgn, inden den tages i brug. Når sadlen tages i brug er det vigtigt, at den løbende renses med læderrens og herefter smøres ind i dit foretrukne læderfedt eller -balsam. Ydermere kan læderolie benyttes på ekstra tørre og udsatte områder som f.eks. på sadelklapperne, hvor stigremmene slider ekstra meget på læderet.

Det er naturligt, at sadlen over tid kan trækkes lidt skæv, fordi både hest og rytter har en stærk og svag side. For at skåne sadlen mest muligt fra yderligere skævhedsfaktorer, bør du skiftevis stige op fra hhv. højre og venstre side - hvis altså ikke du benytter en skammel.

Draupnir anbefaler, at du benytter Draupnirs egne sadeltilbehørsprodukter, da disse er lavet med så få sømme som muligt og med bløde kanter. Dette skåner sadlen for slitage fra bl.a. stigremme og gjorde.

Sadler med uldstopning bør jævnligt tjekkes samt ved behov have udskiftet stopningen.

Garanti og reklamation

Når du køber et Draupnir-produkt, er der nogle generelle regler jf. købeloven i det pågældende land, hvor sadlen er købt, der gælder. Således er der 14-dages fortrydelsesret ved nethandel, hvis du bor i Danmark. Da vil produktet kunne leveres tilbage, men i samme tilstand, som da du modtog det, fra butikken. Derudover er der 2-års reklamationsret ved fejl i materialet eller fabrikationsfejl.

Desuden gælder følgende handelsbetingelser for Draupnir-produkter: